Värmepumpar

Värmepumpar – Vad påverkar kostnaden?

Som ni har sett i tabellen, priserna är mycket olika och beror främst på det system du väljer. En luft-till-luft eller luft-vatten värmepump är lättare att installera av en installatör från Stockholm än en vattenpump. Installationen kommer att kräva djupa hål i marken och mer material. Tänk på att ansluta rörnätet under jord.

Hybridvärmepumpar är billigare och arbetar tillsammans med en högeffektiv panna. Men du inte värma ditt hus i Stockholm helt utan olja och de uppnår en lägre effektivitet. Ett antal värmepumpssystem kräver också justeringar av rören för anslutningen. Installationskostnaderna blir då högre.

Vad är den genomsnittliga återbetalningsperioden?

Det är svårt att säga vad återbetalningstiden är för din investering. Återbetalningsperioden beror på hur mycket varmvatten du använder, användning av värme och kostnaden för värmepumpen. När du använder i genomsnitt 1 500 m³ olja är återbetalningstiden för en luft-till-luft-värmepump ca 10 år. Återbetalningstiden för hybridsystem är kortare, nämligen 8 år med samma oljaförbrukning. Kostnaderna för att installera är lägre och därför tjänar du denna investering tillbaka snabbare. Men värmepumpar som förbrukar helt utan olja uppnår högsta möjliga effektivitet.

Bidrag för värmepump

När du köper en ny värmepump har du rätt till ett bidrag som kallas Investeringsstödet Hållbar energi. Detta bidrag kommer att tas emot när du har en helt elektrisk eller hybridpump installerad. Det finns också ett särskilt bidrag för installation av en värmepump panna eller sol panna. Ett villkor är att systemets effekt inte får överstiga 80 kW och att den måste vara en del av en värmare. För installation måste du hyra en expertinstallatör från Stockholm-området. Subventionen gäller nästan alla värmepumpar, men inte för en luft-till-luft-värmepump

Värmepump installation Stockholm

Först när du har värmepumpen installerad av en licensierad installatör från Stockholmregionen är det möjligt att ansöka om bidrag. Installationen beror främst på vilken värmepump typ du väljer. Luft-luft och luft-vatten värmepumpar är det enklaste att placera. Dessa består av en utomhusenhet och en inomhusenhet och ingen borrning krävs.

Installationen av geotermiska system, som använder geotermisk energi (grundvatten och vatten) är mer komplicerad. Det är nödvändigt att applicera ett rörnätverk i marken. Varaktigheten av installationen är ca 1 dag till 1 vecka, beroende på pumptyp.

Värmepump med solpaneler

En värmepump är utmärkt att kombinera med solpaneler. Solpanelerna stärker driften av ett värmepumpssystem och genererar mer energi, panelerna använder solljuset och denna värme omvandlas till användbar energi med en växelriktare. Eftersom en värmepump uppnår mindre hög effektivitet under de kallare månaderna är kombinationen med solpaneler idealisk. Solfångare sedan bidra till att generera ström.

Det är nödvändigt att placera ett buffertkärl för lagring av varmvatten för uppvärmning, golvvärme och kranvatten. Ett buffertkärl har flera rum, så att vattnet inte kommer i kontakt med varandra för de olika ändamålen.

Värmepump med solpanna

Skillnaden mellan en sol varmvattenberedare och en solpanel är att en solpanel använder solljus och solfångare av en panna värme solen. Den sol varmvattenberedare är en vätska. Denna vätska värms upp till 90 grader Celsius och värmer varmt vatten. Du kan ansluta pannan till en högeffektiv panna, men också till en värmepump för uppvärmning utan olja. När vattnet blir för högt tillsätts kallt kranvatten för att kyla det. En eftervärmare är också ofta placeras för att säkerställa att du alltid har tillräckligt med varmvatten till ditt förfogande.

Värmepump och fjärrvärme

Ibland är det tänkt att installation av en värmepump inte är möjlig när fjärrvärme används. Lyckligtvis är detta inte fallet. En luft-till-luft värmepump väljs ofta, men också en vatten-luft eller en hybridpump är ett bra alternativ. Nackdelen är att man måste fortsätta att betala för fjärrvärmens fasta rätt när man väljer en hybridvärmepump. Vill du byta ut fjärrvärme mot ett hållbart värmesystem utan olja? Då måste du ofta fortfarande betala ett belopp för att säga upp kontraktet.

Underhåll och reparation

Som med en högeffektiv panna eller annat värmesystem, måste du ha en värmepump servas regelbundet. Detta bidrar till drift, men förhindrar också funktionsstörningar eller andra defekter. Underhåll består av rengöring av systemet, byte av slitna ventiler, reparation av trasiga delar och påfyllning av vattentrycket. När du börjar köpa ett värmepumpssystem får du två års garanti. Vissa märken förlänga detta till fem år, förutsatt att du har en årlig inspektion som utförs av en godkänd installatör från Stockholm. Det är ofta billigare att ingå ett underhållsavtal. Kostnaderna för underhåll och reparation är ofta lägre.

Fördelar värmepumpinstallatör Stockholm

Installera en värmepump är inte något du enkelt kan göra själv. För att göra detta måste du ringa in en installationsprogram. Denna specialist vet exakt vad som behövs och säkerställer en perfekt installation. Dessutom är han glad att ge dig expertråd om det mest lämpliga systemet för ditt hem.

Varför anlita en installatör från Malmö-regionen?  http://värmepumpmalmö.se

Installationsprogrammet säkerställer en bra installation och detta bidrar till driften av värmepumpen.

Borrning i jord för geotermisk energi kräver expertis och specialutrustning.

En värmepump fungerar bara bra när det finns en god samordning mellan huset och alla andra installationer (t.ex. golvvärme eller ventilation).

För att få ett bidrag måste du hyra en godkänd installatör för installationen.

Jämför skräddarsydda värmepump-offerter

Genom att installera en värmepump, värmer du ditt hem utan olja. Det finns flera värmepumpar som du kan välja mellan. Dessa system utvinner värme från naturliga källor, såsom luft, jord och vatten. Det finns också en hybrid värmepump. Detta fungerar tillsammans med en högeffektiv panna. I det här fallet använder du fortfarande olja, men du använder betydligt mindre. Ring in en installatör för installation och anslutning av en värmepump.